dinsdag 17 januari 2017

De winter is op komst

De winter is op komst..............

Flinke winterbuiten, code oranje,  de TGV staat stil  en volgende week op de schaats.
Normaal gesproken zou ik er niet warm of koud van worden, maar ik merk toch dat ik een beetje uitkijk naar winterweer en wintereten.

Bij onze buurman, de slager stonden de mensen vrijdag de 13e weer in de rij om te hamsteren, want je weet maar nooit of je niet insneeuwt en dan zonder hulp zit. Zeker nu door de rechter is uitgesproken dat mantelzorg geen verplichting mag zijn.

De keukentafel, eerder de plaats waar door een  ambtenaar werd besloten dat mevrouw of meneer best door de familie geholpen kan worden, krijgt zijn bestemming weer  terug. Eten en praten met mensen die je dierbaar zijn.

Maar wat gaan we dan eten ? Vroeger werd er in de winter "stevig" gegeten, maar voor velen is het nu de tijd van goede voornemens en gewichtsbeheersing. In een gesprek met een uitgever hoorde ik dat de meeste dieetboeken verkocht worden via Bol op vrijdagavond. Ik zie het al helemaal voor me."met een glaasje wijn en bakje chips op de tablet, werken aan het goede voornemen".

Wij verkopen niet zoveel echte  "afvalboeken.  Niet omdat we ze niet in het assortiment hebben, maar waarschijnlijk kiest men voor een beetje anoniem, zonder schaamte. Ik begrijp dat goed, met een BMI van 26,8 ken ik de strijd en al haar verleidingen.

We gaan lekker en gezond eten, met een knipoog naar de BMI.
Gisteren  kwam het nieuwste boek van Fajah Lourens uit. In een eerdere blog schreef ik dat  de trend van zowat iedere BN-er om een kookboek uit te gaan geven  mijn neus uitkomt. Ik moet  bekennen dat het  Killerbody 2 een goed verzorgd boek is geworden, waar je als je 4 weken wilt en kunt gassen goed mee uit de voeten kunt. En mevrouw Lourens poseert alleraardigst.

Het succes van Killerbody moet ongekend zijn geweest begrijp ik vanuit de uitgever en de statistieken van het CPNB, In het straatbeeld de afgelopen 6 maanden  niet de indruk dat dat er nu meer Killerbody's zijn. Daarom natuurlijk een 2e boek.

De  recepten in dit nieuwe boek zijn geschreven door Nanneke Schreurs, en dat klopt meestal wel aardig.  Dat ze de orthomoleculaire leer aanhangt is duidelijk in het beetje onzinnige betoog over "natuurlijke" vitamines.  Martijn Katan  nuanceert  in zijn boek voedingsmythes deze stelling al eerder. Gelukkig helpt Fajah ons en brengt ze een lijn vitaminesupplementen op de markt die helemaal voldoen aan het begrip natuurlijk.  Dat je met deze pillen in de dagdosering van  bijna alle  vitamines 3 keer de D.A.H. binnen krijgt  is natuurlijk een kleinigheidje Op zoek naar een wintergerecht kwam ik uit op een recept met boerenkool met gerookte kip. Sneller en simpeler kan niet, maar  heb je daar een kookboek voor nodig ? 
en ..............  ik denk dat een eetlepel amandelmelk; op 500 gram aardappelen en 300 gram wel een beetje erg weinig vocht en smaak is om het een stamppotje te noemen.  Een droge meuk zou ik het noemen.  Dan kies ik toch voor mijn eigen variant met crème fraiche, ketoembar en een scheutje azijn; die van Esther (Kaaszaak).

Ook weet ik nu dat ik een endomorf type ben met trage stofwisseling, snel aan kom en een hoog vetpercentage heb. Dat verklaart een hoop van mijn frustraties

En tot slot nog een kijktip:

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2017/30-150371-12-01-2017

Dan ben je weer helemaal op de hoogte van glühwein en weet je weer waarom zelf maken vaak de voorkeur heeft. Zaterdag de 21e januari kun je komen proeven. Gratis.Geen opmerkingen: