dinsdag 22 november 2016

De Kookboekenweek 2016


De kookboekenweek 2016
De kookboekenweek  ligt een weekje achter ons, en het was weer een mooie impuls voor  het kookboek in de Nederlandse boekwinkel.  Al weer tien jaar geleden is Fusina Verloop met  De Wonderneming  gestart met de uitverkiezing van het kookboek van het jaar. Gedurfd en met een enorm doorzettingsvermogen heeft ze vol gehouden en na een bijzonder 2015, waarbij er plotseling 2 verkiezingen waren is er nu duidelijkheid. 


Om dit alles te vieren heeft  Fusina  een “must have” boek uitgegeven.  
Een verzameling recepten uit de bekroonde boeken van de afgelopen tien jaar

In dit handzame en prachtig verzorgde boek krijg je een mooi overzicht van hoe het (Nederlandse) kookboek de afgelopen tien jaar is geëvolueerd. De rol van de vormgevers, de smaken van ons allemaal en de durf van uitgevers, om ook boeken uit te geven voor kleine doelgroepen of grote historische waarde te publiceren

Denk dan bijvoorbeeld aan Autisme en Koken, de winnaar van de vakjuryprijs 2011 of  De keuken van ons moeder bekroond door de vakjuryprijs 2007, waarin op een geweldige wijze het cultureel erfgoed van de Belgische keuken wordt beschreven. Voor dat laatste boek;  mooie verhalen, goede recepten en pakkende fotografie van  Tony le Duc.

Met dit soort initiatieven  worden we verwend als kookboekenliefhebber. Ook dit jaar weer een aantal pareltjes. Een bijna on-Nederlands  BBQ boek van Jord Althuizen en  een technisch heel compleet boek over fermenteren van Meneer Wateetons.


Het blijft natuurlijk wel een issue dat  van de zes genomineerden er  één, pas drie dagen voor het bekend worden van de nominaties is uitgekomen en dat er twee minder dan een maand in de boekhandel liggen.

De publieksprijs wordt hiermee natuurlijk wel een beetje …….,  maar ik vertrouw op de wijsheid en smaak van onze klanten. Er zijn heel veel kookboeken uitgekomen dit jaar.

De winnaar van de publieksprijs is dit jaar Zuur van Bas Robben. De vakjury vond Smokey Goodness van Jord Althuizen  het mooiste en  Bonen van Joke Boon, kreeg de prijs voor het meest duurzame boek. Mooie terechte  winnaars en boeken dit jaar.

De markt wordt overvoert en  er komen meer en meer onzinnige boeken  uit.  Iedere bekende of minder bekende Nederlander heeft verstand van eten en drinken en wil zich onsterfelijk maken met een kookboek. 

Moet ik me zorgen maken ?
Ik denk het niet. Het gezegde de wal keert het schip zal ook hier wel  van toepassing zijn en ik hoor al geruchten dat sommige uitgevers zich een beetje terugtrekken uit de culinaire hoek, omdat ze simpelweg geen ruimte meer krijgen in de reguliere boekenwinkel. Want 7% marktaandeel is ook 7 % kastruimte.  Ook wij zullen keuzes moeten maken. Niet omdat het moet, maar omdat we merken dat onze klanten niet echt enthousiast worden voor uitgave x  over vogelvoer en boksdoornbessen. En u ?

Geen opmerkingen: