dinsdag 21 april 2015

de eerste zes maanden


een kookboekenwinkel ???

Dat is de vraag die wij het meest  kregen toen we in kleine kring ons plan vertelde. Allerlei argumenten om het niet te doen werden aangedragen, waarbij de bedreigingen via  Internet wel het meest geroepen werd. "waar begin je aan" en het fiasco van Polare lag toen nog vers in het geheugen.

Tuurlijk waren wij niet onder een kalkoen uitgebroed en hadden we wat research gedaan. Dat was niet zo eenvoudig, omdat de boekenbranche  toch net wat anders(bijna angstvallig)  omgaat met informatie en cijfers. Iedereen lijkt een concurrent, terwijl  wij toch echt vanuit eigen kracht en visie willen opereren. Bij jezelf blijven noemen ze dat geloof ik

Zelfs de Koninklijke Boekverkopersbond kon ons niet echt verder helpen met onze vragen. Met de cijfers die we wel hadden, en  de overtuiging dat koken en eten meer dan een hype was, zijn we ons plan gaan realiseren .
"volg je hart"al is dat wel wat makkelijker als je niet afhankelijk bent van banken, externe financiers of crowdfunding.

Eerst maar eens een geschikte locatie vinden.
We kregen al snel te maken met de vastgoedsector, die nog steeds dacht dat ze op gouden eieren zaten en er geen correctie van de huurprijs nodig was door leegstand en crisis. 
Maar uiteindelijk een mooie locatie gevonden in de Willem II straat te Tilburg. Naast slagerij Lejeune en aan de andere kant Sourdough de zuurdesembakker van |Tilburg.

Bij onze research hadden we natuurlijk al heel wat winkels gezien, ,mooi en minder mooie en was er wel een idee ontstaan van hoe we het wilde.  En  dat is gelukt. Met dank aan Carlos, Dirk, Mathijs, Arjan, Carlo, Addy, Tommy, Geert, Jaap, |Phil, Myra, Koen,  Heleen,  Gerrit Bart, Bert en al de andere die wij nu even vergeten

Al snel waren we het over eens dat we naast een breed assortiment ook mooie cadeauartikelen wilde hebben. Accessoires voor op tafel.  Dingen die we zelf ook graag thuis zouden hebben. Ook dat is gelukt, al moet de eerlijkheid gebieden dat we ook wel een paar missers hebben ingekocht. Langzamerhand beginnen  we te leren wat ook jullie mooi en leuk zouden kunnen vinden.

En dan natuurlijk waar het allemaal om draait Kookboeken, boeken over eten en drinken en nog veel meer maar altijd gaat het over voeding. Bij het samenstellen van de start collectie  zijn we enorm geholpen door Yvette en Noortje. Wij hoefden nu alleen nog de pareltjes te gaan zoeken; boeken van kleine, vaak minder bekende uitgevers en auteurs. En dat doen we nog steeds iedere dag met veel plezier. Wordt vervolgd......................
1 opmerking:

Groenevingersleidscherijn zei

Zaterdag 4 april langs de winkel gelopen en wegens tijdgebrek alleen even snel in de etalage gekeken. Meteen de afspraak gemaakt (met onszelf) om de volgende keer zeker weten even binnen te kijken. Afgelopen zaterdag 25 april vroeg in de ochtend eerst koffie en brood aankopen gedaan bij de buurvrouwen van Guus en daarna de kookwinkel bezocht. Wat een heerlijke winkel wat een warm welkom wordt je hier geheten. Het is genieten met een G. We hebben slechts 2 kookboeken meegenomen, veel inspiratie opgedaan en ook nog even wat leuke bekers en kaarten gekocht. Een bezoek welke zeker voor herhaling vatbaar is want de tuin hebben we nog niet eens bekeken en bewonderd. Tot een volgende bezoek. Je hebt een prachtige winkel met een mooie en verrassende collectie.